Voedselbos Park Uithof

Inleiding

Appelbloesem
Appelbloesem
bord bij de ingang
bord bij de ingang

Langs de Westerdreef, in het noorden van het park, ligt het Voedselbos Park Uithof. 

Het 3,5 hectare grote parkdeel, dat tussen de singelgracht en de Westerdreef ligt, wordt aan twee zijden ontsloten door doorlopende fietspaden.

 

Het voedselbos is nu een mix van oudere parkbomen en fruit-en notenbomen. Ook staan er veel bes dragende struiken en kruiden. Het voedselbos wordt de komende jaren nog verder uitgebreid.

 

Het idee van een voedselbos ontstond in 2012 en werd gesteund door de gemeente. De echte metamorfose begon in april 2017. Tussen 2016 en 2020 werden er ideeën uitgewisseld door bewoners en gemeente. Niet lang daarna werden ideeën plannen en later ook werkelijkheid.

 

Nu is het aan de bewoners en vrijwilligers om het voedselbos tot een succes te maken. Om het voedselbos te laten floreren steken actieve vrijwilligers regelmatig de handen uit de mouwen op doordeweekse dagen en doe- en actie dagen.


Het Initiatief

Bep en Annemarie
Bep en Annemarie

Voedselbos Park Uithof is een initiatief van twee voormalige buurtbewoners uit 'de Hoven', die het idee presenteerden tijdens de allereerste motiemarkt van de gemeente Almere in 2015. Het plan werd enthousiast ontvangen door de gemeenteraad en aangenomen, waardoor het initiatief in gang werd gezet.

 

Over de aanleg van het voedselbos kun je lezen op >> de aanleg en het begin

 

Het voedselbos is volop in transitie van Park deel naar voedselbos. De komende jaren wordt nog van alles bij geplant  en worden er leuke plekjes gecreëerd.

 

kaart Voedselbos

Kaart Voedselbos
kaart Voedselbos

Wat is een voedselbos?

In een voedselbos, de naam zegt het al, vind je veel eetbaars aan planten, struiken en bomen. Planten en bomen worden zo ingeplant dat ze elkaar kunnen helpen, versterken en maximaal profiteren van de omgeving. De bos opbouw bestaat uit 7 lagen, van hoge notenbomen tot diep wortelende kruiden en gewassen.  In het bos is het hele jaar door wel iets eetbaars te vinden. De voedselboswachters (vrijwilligers) verzorgen het bos waar dat nodig is, maar een goed opgezet bos, volgens de permacultuur principes, heeft op den duur weinig onderhoud nodig.

 

Het heeft enige tijd nodig voor het voedselbos in balans zal zijn, tot die tijd zal er nog niet veel te oogsten zijn maar wel veel te doen. Iedere hulp is welkom. Kom daarom eens langs op een doe dag. Deze worden elke tweede zaterdag van de maand georganiseerd. Kijk in de agenda voor meer informatie.

 

Lees ook de huisregels eens

 

Wat is waar

Beschrijving voedselbos park Uithof

Het voedselbos park Uithof ligt ten zuiden van de Westerdreef en ten noorden van Jeugdland Almere-Haven.

In het voedselbos liggen vier kenmerkende boskamers of bosvakken.


Boskamer 1

foto van boskamer 1
Boskamer 1 met Vleugelnoot

Boskamer 1, ligt westelijk naast het Arkpad (fietspad)  en is bereikbaar via de Uitbrug. Het is een wat natuurlijkere kamer met een aantal zeer karakteristieke bomen. Het accent ligt hierbij onder andere op noten- en fruitbomen.

 

 

Vanaf het hoofdpad takt naar links het Avonturenpad af, dat parallel aan het Arkpad en de Westerdreef loopt. 

 

Op de wal staan winterlindes die beschutting aan de kruiden geven. Er achter is een bessenakkertje, ook op de kruidenheuvel is een bessen vak in aanbouw.

Vleugelnoot

de vleugelnoot
De Vleugelnoot

Bliktrekker is de 40 jaar oude Vleugelnoot, met haar massieve stam, geveerde bladeren en hangende nootjes.

 

Kruidenheuvel

Aan de westzijde in boskamer 1 ligt een  wal die op de zon is georiënteerd, de kruiden- en bessenheuvel.

Boskamer 2

foto van boskamer 2
Boskamer 2 met Bijenstal

Boskamer 2 heeft een natuurlijke bloemenweide, waarop veel insecten afkomen. Er wordt dan ook pas in juni gemaaid.  

 

In een afgesloten hoekje staat een omheind Bijenhofje met  bijenstal en twee bijenkasten. Er zijn naast een aantal fruit- en notenbomen vooral veel planten geplant waar bijen en hommels dol op zijn en het hele jaar voedsel kunnen halen.

 

Het Avonturenpad loopt hier verder langs de bosrand. Indrukwekkend zijn de acacia's vlak bij de bijenstal.

tussenlaantje

foto van pergola
Pergola tussen boskamer 2 en 3

Tussen Boskamer 2 en 3 steekt het Avonturenpad de oude busbaan over. Hier takt het pad af richting de gracht. Aan de grachtkant ligt een pleintje met bankjes onder een pergola, waar je op de bus kunt wachten. De pergola is ter plekke gemaakt van hier omgezaagde essen en is met druiven en kiwi planten begroeid.

Boskamer 3

foto van boskamer 3
Boskamer 3 met insectenhotel

In Boskamer 3 komt in de toekomst weer een bloemenweide.  Naast  deze weide ligt hier een bosje met zon minnende fruitsoorten, zoals de perzik, vijg en abrikoos. In de bosrand langs de Westerdreef en Avonturenpad staan notenbomen en tamme kastanjes. Langs het hoofdpad staat een groot insectenhotel welke geschonken werd door  Landschapsbeheer Flevoland.

Boskamer 4

foto van boskamer 4
Boskamer 4 met Amfitheater

Boskamer 4  is gelegen naast het Polderhofpad (fietspad) tussen de Nijverpoort en Boerderijbrug. Langs het Avonturenpad, dat aansluit op de Groenbrug, is een natuurlijk amfitheater, het Hoventheater, aangelegd met een tribune van schanskorven en een rond podium. Bovenop de tribune staan winterlindes. Langs het fietspad zijn diverse noten- en fruitbomen met ook wat bessen en klein fruit. Bij de Boerderijbrug zijn aan weerszijden twee lindes aangeplant. Bij de oever wordt in de toekomst een voetpad gemaakt met een zitje tussen diverse inheemse fruit soorten.

de oevers

foto van oever
Oever tegenover jeugdland

De oever tegenover Jeugdland, langs de ring- of singelgracht is ingeplant met wilgen en de oevers van de waterarmen langs jeugdland zijn ingezaaid met bijzondere meerjarige bloemen. De vroeg bloeiende katjeswilgen zijn aangeplant als voedsel voor de bijen.Een filmpje uit 2019 over onze inspanningen om het tot een voedselbos te laten komen


foto impressies van het voedselbos

het Voedselbos in 2017


Het Voedselbos in 2018


Het voedselbos in 2019