Projecten

Algemeen

Al van een jaar of 25 geleden dateren de plannen, om het Uithofparkje te gaan renoveren en het gebied van het oude Wierden sportpark te veranderen in een woonwijk. Dit alles omdat Almere-haven, als oudste wijk van Almere een update verdiende, de revitalisering van Almere-haven. 25 Jaar heeft het geduurd maar dan ligt er nu een mooi parkje tussen de huizen van de Hoven, de Gouwen en Wierden. Over dit parkje kan je van alles lezen op deze website, waar we dagelijks aan werken.

Park Uithof  ligt in Almere-haven, te midden van de groene wijk 'de Hoven' en vlak bij het centrum. Zie de kaart!

Het park is aangelegd als een landschapspark met heuvels en dalen, die leuke vergezichten geven.

Het park wordt door vrijwilligers, met ondersteuning van stichting SBPU, en buurtgenoten uit de omringende buurten samen met de Gemeente onderhouden.

Ook is het park voor de bewoners uit de buurten rondom, een centrale plek, waar je fijn kunt wandelen, chillen of de hond uitlaten.

Een avontuurlijk wandelpad, uitkijkheuvels, banken, een bijenstal, een amfitheater en een pergola zijn enkele van de nieuw aangelegde attributen in het park Uithof.

Het noordelijke deel van het park is een voedselbos in opbouw. Talloze aangeplante fruit- en notenbomen zullen de komende jaren vrucht gaan dragen. Ook kruiden en bes-dragende struiken komen in overvloed in dit deel van het park voor.

Het bomen- en struikenbestand wordt zelfs uitgebreid de komende jaren. Het onderhoud en beheer wordt gedaan door vrijwilligers en de gemeente Almere.

Het park bestaat verder uit de doorlopende singelgracht van Almere-haven, van waaruit ter hoogte van het voedselbos twee waterarmen aftakken.

De gracht en waterarmen splitsten het park in diverse delen  Tegenover de woonwijken, de Uithof en de Buitenhof ligt elk een deel van het park met daartussen het schiereiland met Jeugdland. 

In het park is een appartementencomplex 'de Havenaar' gebouwd in de uiterste noordwesthoek van het park. Vanaf deze locatie kijkenbewonersop het park uit en doen tal van wild waarnemingenopde grond en in de lucht.

De ooit dikste boom van Almere heeft hier gestaan. Deze is terug te vinden als liggende speelstam in het wilgen speel kasteel  in het zuidelijke deel van het park.

 

In het midden van het park ligt een schiereiland met daarop Jeugdland Haven. Het is een  beschermde plek waar

onder toezicht een dagje gespeeld kan worden.

Kinderen kunnen voor 1 Euro op deze bouwspeelplaats hutten bouwen, skelteren, trampolinespringen en meedoen aan allerlei toffe extra activiteiten georganiseerd door De Schoor.   

 

 Aan de Uithof kant van het park ligt het oudste bos van Almere, het Windbreekbos, dat intact is gelaten. Er lopen struinpaden tussen de bomen door in verschillenden richtingen. Het bos bestaat uit abelen, waartussen ook grote eiken, beuken en iepen hebben wortel geschoten. Aan de water zijde van dit bos staan prachtige volwassen prunussen, die mettertijd vervangen gaan worden. 

Langs het fietspad staan enkele terpen met bijzondere bomen deze verlevendigen het park en bieden een mooi uitzicht op de omgeving en waterarmen. 

 

Het Wilgen speel kasteel van Almere bevind zich naast de basisschool de Ark. Deze werd  voor het 40 jarige bestaan van 'de Ark' gerealiseerd en bestaat uit wilgen kunstwerken en de dikste boom van Almere.