De kruiden in het voedselbos

De kruidenheuvel

In het voorjaar van 2019 (maart) werd de wal in Boskamer 1 achter het Avonturenpad opgeleverd. Het was de bedoeling om een deel van de wal te gebruiken als kruidentuin en een ander deel van de wal als bessenakker. De wal zou braak blijven tot de vrijwilligers groep de wal had ingezaaid. Helaas had de aannemer dit niet goed begrepen en ook graszaad op de heuvel gestrooid en de vrijwilligers die phacelia zouden zaaien op de bessen kant hadden de hele wal ingezaaid. Dus toen de groep wat later in het voorjaar ging  kruiden zaaien kregen deze zaden hevige concurrentie van de gras en phacelia zaden. Ook slakken en honden en droogte deden het zaaigoed geen goed.

 

Na deze min of meer mislukte start, besloten we later kruiden te planten, die we gekocht of gekregen hadden of zelf gekweekt. Wil je ook planten kweken of  planten doneren, dan kan dat, kijk op mee helpen voor meer informatie, of neem contact op met ons.

 

Wat ontbreekt op de Kruiden heuvel is een strak plan en iemand die er tijd in steekt om het plan ook goed uit te voeren. Ben je zo iemand of ken je zo iemand dan vind je bij vacatures meer informatie

Tuintjes

Op een aantal plekken in het voedselbos zijn kleine tuintjes gepland en beplant. Het gaat dan bijvoorbeeld om bloemen voor de bijen bij het bijenhofje. Of een tuintje voor een speciale gelegenheid. of om speciale eetbare planten die veel ruimte nodig hebben.

Eetbare kruiden en wild plukken

In het hele voedselbos vind je kruiden en planten tussen de bomen, tussen de struiken en tussen het gras. Sommige zijn goed voor insecten en andere dieren, andere kunnen we zelf met mate consumeren.

 

Niet alles is eetbaar en bij twijfel niet plukken. Een aantal voedselboswachters weet wat wat is en wat eetbaar is en soms organiseren we een wildpluk wandeling of workshop.

 

Als je wilt plukken mag dat, maar pluk alleen voor jezelf en gezin en laat wat staan voor anderen en de bewoners van het voedselbos.

Hanteer de 100 regel, bij meer dan 100 plantjes mag je een handje plukken,

 

In veel natuurgebieden is wildplukken  verboden en kun je voor stroperij beboet worden.

 

Het voedselbos is ook een natuurgebiedje en wel een natuur oase in de stad, dus vertoeven er veel dieren die daar hun voedsel zoeken. Laat voor hun zoveel mogelijk voedsel over.

 

Pas op, sommige bessen en planten zijn giftig, dus weet wat je eet!

Gildes

Een belangrijk onderdeel bij de permacultuur landbouw is het gebruik van gildes. Een gilde is een een groep van verschillende planten die om een fruitboom geplant worden met een bepaald doel. Bijvoorbeeld om grassen tegen te houden, de boom meer voeding geven, de aarde ruller maken, etc.

 

We zijn op kleine schaal begonnen met het introduceren van kruiden rond onze fruitbomen, die nuttig zijn voor de fruit- en notenbomen .

Op burendag is er gestart met het maken van een gilde met bij-vriendelijke planten nabij het grote insectenhotel. Bij 3 fruitbomen zijn planten en bollen geplant. De planten lokken wilde bijen en vlinders en geven deze nectar en stuifmeel, dat verzamelen de wilde bijen en maken daarmee kleine broedholletjes in holle stengels of in de kale aarde.

Om de gildes te onderhouden hebben we enthousiaste vrijwilligers nodig, die planten verzamelen of ze kweken en het gilde verzorgen willen.

 

Meer weten over gildes >> iris garden blog

 

Burendag 2022 - gilde maken