Mee helpen in het park Uithof

Mee helpen met natuurbeheer

Er is veel te doen in het Park Uithof waar ook het Voedselbos ligt.

Vooral in het Voedselbos kun je op veel manieren bijdragen aan het beheer. Maar ook in het park zelf is van alles te doen.

 

We zetten hieronder de verschillende manieren waarop je wat kan doen op een rijtje. Staat jouw ideale bijdrage er niet bij, neem dan contact op met ons en we kijken waar we je wel kunnen inzetten.

Bijenhofje onderhoud


doe activiteit op zaterdag

Elke tweede zaterdag van de maand is er een DOE DAG in het park. De voedselbos groep gaat tegelijkertijd met de vrijwilligers van de Windbos groep  aan het klussen op diverse locaties in het park Uithof en Voedselbos. 

 

Van te voren kijken de begeleiders wat er gedaan kan worden aan klussen. s' Morgens worden de klussen verdeeld en worden er instructies gegeven. Er is een koffiemoment rond 11 uur, soms met beide groepen samen, soms apart. Voor gereedschap wordt gezorgd. In verband met Corona is het soms handig als je eigen handgereedschap en handschoenen gebruikt.

 

Vanaf 2021 zijn er meer dagen waarop er alleen in het Voedselbos geklust wordt. Namelijk op woensdag- en donderdagmorgen vanaf 9.30 uur.

 

Ook zijn  er app groepen voor de vrijwilligers waarin iedereen verslag doet van zijn of haar klus en waarin klussen worden aangekondigd. Zo blijf je op de hoogte

klussen in het park

Raadpleeg de agenda voor meer informatie over de Doe dagen


Plantjes kweken

Een onderdeel van het Voedselbos is de Kruidenheuvel. Deze is nu nog niet echt een succes te noemen, al hebben we veel kruiden gezaaid en geplant. Daarom denken we dat planten apart op kweken misschien meer succes heeft. Ook op andere plekken in het voedselbos zijn plantjes welkom.

 

Misschien heb je groene vingers en lijkt het je wat om kruiden en planten op te kweken voor in de kruidentuin of elders, neem dan ook contact met ons op. We starten met het opkweken weer in het voorjaar.

Kruidenheuvel in 2019


Zaden verzamelen

Om de biodiversiteit in het park te verhogen willen we graag wat inheemse bloeiende planten toevoegen.

 

Daarom zouden we het leuk vinden, als je inheemse planten in je tuin hebt, om daar zaad van te verzamelen. We denken bijvoorbeeld aan klaprozen, teunisbloemen en kaardenbol.

Zaden verzamel je als de zaaddozen droog en bruin zijn en open.

 

Neem contact met ons op als je zaden hebt verzameld die mogelijk bruikbaar zijn en die aan ons wil doneren.

Wilgenroosje


Plantjes stekken

Ook is het mogelijk om stekjes op te kweken en deze een plaatsje te geven in het voedselbos.

 

Heb je een bloeiende tuin, het liefst zonder lastige onkruiden en kun je hier en daar wat missen. Dan kun je deze planten stekken en zijn ze welkom in het Voedselbos. We zoeken op dit moment vooral bijen en vlinder planten om bij de bijenstal en bijentuin in boskamer 2 te planten. 

 

Neem contact met ons op als dit je wat lijkt. 

phacelia


Adoptie

Het voedselbos is groot. Te groot misschien, daarom willen we de mogelijkheid scheppen dat je een stukje bos of gebiedje of boom adopteert en deze regelmatig bezoekt en onderhoudt. Uiteraard ben je vrij om dit te doen wanneer het je uitkomt. Misschien heb je een vriend of vriendin die dit ook leuk vind en kunnen jullie samen aan de slag.

 

Loop eerst eens rond en bedenk welk stukje je wilt onderhouden. We geven je graag instructies over hoe en wat, want niet iedereen is op de hoogte van de permacultuur ideeën. Je kunt je hiervoor aanmelden via de contactpagina.

fruitbosje