· 

Burendag 2022: in teken van fruitbomen

Zaterdag 24 september was het de Nationale Burendag, dat elk jaar georganiseerd wordt door het Oranje fonds. Ook in Voedselbos Park Uithof waren er activiteiten.

 

Bij de workshop fruitbomen snoeien vroegen de deelnemers docent Rudy Brummelman (Landschapsbeheer Flevoland) de oren van het hoofd. Rudy kon gelukkig heel goed uitleggen hoe de snoei bij de diverse bomen moet worden gedaan. Enkele bomen werden direct gesnoeid door de deelnemers, er kwam zelfs een heel lange snoeischaar aan te pas, zie foto.

De fruitbomen stonden deze dag extra in de belangstelling, want een paar mensen gingen permacultuur gildes  planten rondom de fruitbomen.

Gildes zijn groepen van verschillende planten die rondom bijvoorbeeld een appelboom staan en de boom helpen bij het groeien, gezond blijven en vrucht dragen. Insecten die op deze planten afkomen zijn ook weer gunstig voor de boom door plagen te bestrijden of bloemen te bevruchten. Plaag beestjes of organismen worden zo weer geweerd op een natuurlijke manier. De planten die geplant werden zijn vooral in trek bij wilde bijen, die vlak om de hoek een groot insectenhotel hebben om hun broed in te leggen.

Om 11 uur was er tijd voor koffie en konden we met elkaar kennis maken. Een van de vrijwilligers had een heerlijk hapje tiramisu gemaakt, die in heel goede aarde viel bij de groep.

Na de pauze werd vol enthousiasme verder gepraat over planten, bomen en snoeien. Het was een gezellige en leerzame ochtend. Met de kennis die is opgedaan kunnen de deelnemers aan de slag met hun eigen fruitbomen en de bomen in het park.

 

Kortom, ondanks het wat druilerige weer was het een geslaagde dag!

Had je willen komen, maar hield het weer je tegen?

 

Iedere tweede zaterdag van de maand is het Doe Dag in het park. Tevens wordt er elke week op woensdag- en donderdagmorgen geklust. Kijk in de agenda op onze website of wordt lid van de vrijwilligersgroep op facebook: parkUithof . Daar wordt aangekondigd wanneer deze doedagen plaatsvinden!

Tekst en foto's: Suzanne en Alice