Nieuws 2021


december 2021

11-12-2021

Heerlijk weer op de doe-dag van zaterdag 11 december. Jammer van alle zieken die niet konden komen. Maar er is toch wat werk verzet. Op de foto van Chris de twee lindenbomen die net geplant zijn

November 2021

13 november  -- Doe dag in het park Uithof. Opkomst redelijk. Eerst de struinpaadjes in het Windbos tegenover de Uithof, wat netter gemaakt, na de koffiepauze appelbomen geplant in boskamer 1

5 en 8 november, Na de eerste maaibeurt waren er nog 3 boskamers die gemaaid zouden worden, dat gebeurde op vrijdag 5 en maandag 8 november. Het maaisel wordt op hopen verzameld en als mulch materiaal gebruikt. Chris heeft al die dagen het maaien begeleid. Van te voren hadden we wel al veel bomen en hoekjes afgezet met lint.

Verder zijn er de afgelopen dagen veel fruitbomen geplant die door enthousiastelingen zijn gedoneerd. Dat verrijkt het voedselbos enorm. Foto's Chris en Jan


Oktober 2021

26 oktober -- Het maaien van de boskamers is begonnen. Boskamer 4 wordt geschoren.

Doe-dag oktober

9 oktober -- De opkomst was niet al te groot op de doe-dag van oktober. Afgesproken was dat de struinpaadjes door het Windbos gesnoeid zouden worden. Maar doordat de opkomst zo laag was werd er toch in het voedselbos gewerkt. Omdat er daar binnenkort gemaaid gaat worden, werden kwetsbare stukken bos en fruitbomen afgezet of gemerkt, zodat de maaier niet te ver gaat met maaien. Helaas lukte het niet alles te doen, maar in de daarop volgende week werd verder gegaan.September 2021

Beechcraft Bonanza

Burendag 2021

Op 25 september was het zover, onze gezellige Burendag in park Uithof. 's Nachts was er een feestje geweest en er was veel rommel achtergelaten en een brandend vuurtje, gelukkig was de pergola nog heel. Na het klaarzetten van alles wat we nodig hadden begonnen we met het planten van klimplanten bij de Pergola. Dat was best een klus, want de aarde was droog en hard. flinke kuilen werden volgestort met mooie vruchtbare aarde, waarna de kiwi's, de druiven en de kiwibessen de grond in gingen.

Na het kopje koffie/thee met een heerlijke biologische muffin van Alice, gemaakt met de eerste appeloogst, werd nog een rubberen rand om de planten heen gemaakt zodat er voortaan veilig gemaaid kan worden om de pergola.

Rond het middaguur was het tijd voor voor een feestelijke muzikale afsluiting met Beechcraft Bonanza, lekker swingen in ons kleine natuur theater in het Voedselbos.

Kortom, ondanks de lage opkomst een geslaagde dag. Bedankt Oranje fonds voor de donatie en organisatie van deze dag.


Doe-dag 11 september

Met een klein ploegje werd het amfitheater weer netjes gemaakt! Onkruid wieden tussen de steentjes en gras maaien bij het podium en de bankjes.

september 2021

14 augustus

Gezellige Doe dag in het voedselbos. 

Kruidenheuvel gefatsoeneerd en rondom wat gemaaid met de zeis.

Amfitheater netjes gemaakt en veel maaisel opgeruimd.

Kleine opkomst, want nog veel mensen op vakantie.

 

s' avonds een mini optreden in het amfitheater door Sjoerd van Ravenzwaai


Juli 2021

De Doe-dag van zaterdag 10 juli leverde veel afval op nadat de reuzenberenklauwen langs het fiets- en wandelpad verwijderd waren. Ook al waren er al veel mensen op vakantie was er toch een groepje noeste werkers die de handen uit de mouwen stak. Ook een mooie cirkel van bloemen voor de bijen en andere insecten is aangelegd en de kruidenheuvel weer van onkruid ontdaan. Goed werk Vrijwilligers!


Juni 2021

12 Juni - doe-dag

Van alles gedaan op deze warme en droge doe dag door een leuk ploegje vrijwilligers. Gras opgeruimd bij amfitheater, gewied op de kruidenheuvel, gemaaid bij de bijen en gemaaid bij het wilgenkasteel.

op de foto vanaf de bijen mooi zicht op weide 2 met veel boterbloemen en klavers.

mei 2021

8 mei - doe-dag in park en voedselbos.

Er was een flinke opkomst en er werd stevig gewerkt. Gelukkig bleef het tot in de middag droog.  Er zijn onder andere kruiden geplant op de kruidenheuvel. Ook zijn vrijwilligers met de zeis en maaimachine aan de slag geweest in het voedselbos en in het wilgenpark.

Verder is begonnen met het hek van de bloemen weide weg te halen, zodat daar beter gemaaid kan worden en de bodem verschraald.. En er werd een tuin voor vlinders en bijen uitgezet. Het was best nog lastig om iedereen alleen of in duo's te laten werken.

6 mei - De waterpomp van de opgegeven Ruiltuin heeft in ons park een mooie bestemming gevonden. Hij is dicht bij de Kruidenheuvel neergezet, zodat jonge aanplant snel wat water kan krijgen.

We bedanken de gemeente voor hun bijdrage in het installeren van de pomp.

Helaas is de pomp vernield en op dit moment buiten gebruik.

 

Attentie: het water is niet om te drinken.


april 2021

Doe-dag 10 april --Leuke opkomst op deze Doe-dag. Erg veel gedaan. Bramen verwijderd in boskamer 4, begin gemaakt met de kruidenheuvel fatsoeneren, Winterlindes geplant, Cornus Mas heggetje gesnoeid. Alles in kleine ploegjes op anderhalve meter afstand. Met dank aan Chris voor de foto's

insectenhotel

In April wordt een nieuw en groot insecten- en bijenhotel geplaatst in park Uithof. 

De mannen van Groen en Meer hebben het hotel gebouwd en geplaatst, zij hebben ook het vullen voor hun rekening genomen.

 

Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland vertelt: “Om meer insecten te lokken, hebben we op verzoek van de gemeente tien grote insectenhotels gebouwd. De hotels zijn gevuld met onder andere holle stengels en houtblokken met gaten, waarin insecten hun eitjes kunnen leggen. Het eerste insectenhotel is dus onlangs neergezet in Almere Poort, op het moment dat de eerste insecten uit hun winterslaap komen. 

 

Waarom een insectenhotel? Harold legt uit: “Door de manier van bouwen zijn er in ons land steeds minder goede nestplaatsen voor allerlei insecten, zoals solitair levende bijen. Metselbijen bijvoorbeeld verzamelen nectar en stuifmeel; de pottenbakkerswesp vangt luizen of andere kleine insecten. Het zijn nuttige insecten die helpen met het bestuiven van bloemen van bomen en struiken. Een insectenhotel biedt nest- en overwinteringsplaatsen in kieren en gaten. De variatie in insecten zal daardoor groter kunnen worden.

 

Er worden meerdere insectenhotels door heel Almere geplaatst, een initiatief vanuit Floriade Parade, Gemeente Almere. Dit insectenhotel in park Uithof is de een van de tien die geplaatst gaan worden. Landschapsbeheer Flevoland is samen met Groen & Meer de leverancier van de hotels. Ze zien er dan ook niet allemaal hetzelfde uit, maar daar zullen de insecten niet veel van merken! 


maart 2021

Boomplantdag 17 maart en tevens Tweede kamer verkiezingen-- De partij voor de Dieren heeft in het Voedselbos 3 fruitbomen geplant. Dat was even hard werken voor de kandidaat, Leonie Vestering, die derde op de lijst voor de tweede kamer verkiezingen staat. Uiteraard werd ze van verschillenden kanten op de foto en film gezet. Chris en Alice begeleidde de activiteit. 

Doe-dag 13 maart, deze doe-dag is aangepast vanwege het stormachtige weer. Geen werkzaamheden in het Voedselbos, wel in het Wilgenp@rk, waar het Wilgenkasteel is bijgewerkt.

Op 11 of 12  maart was er een boom, een populier omgewaaid in de Uithofkamer van het Voedselbos. Deze is met vereende krachten opgeruimd.

Met dank aan de vrijwilligers die toch kwamen opdagen en aan Hans voor de foto's.

Meer overzichten:

2017 -- 2018 -- 2019 -- 2020 -- 2021-- 2022