Algemeen

De droom

Stel je voor, je loopt door het park naast je buurt, het is zomer en de bloemen in de weide dansen op de wind, voor je voeten vliegen libellen en waterjuffers, in de gracht kwaakt een kikker en er zwemt een eend voorbij. Langs je heen een blauwe flits, de ijsvogel die zijn jongen voert. Je kiest een plek op het gras bij het bos theater. Om je heen zoemen de insecten. Boven je hoofd hangt een rijpe appel en ernaast zie je rijpe rode bessen hangen. Bij het theater wordt gerepeteerd door een schoolklasje, Het is zomer en je geniet van de rust van het park. Je denkt aan een paar jaar daarvoor, de workshop avonden met Erwin en Eveline over permacultuur, aan de eerste vrijwilligers activiteiten en aan het inplanten van talloze bomen en struiken, het begin van het smulbos. Je zucht en droomt weg, het voedselbos is niet meer weg te denken uit de buurt, het is de ontmoetingsplek van de buurt. 

 

Dit hadden de oprichters van de Stichting Belangen Park Uithof voor ogen toen ze hoorden dat het Park Uithof heringericht zou worden in het plan de Laren. Naast het smulbos met amfitheater, komt erin het park een eiland met

Jeugdland, nieuwe watergangen en uitkijkheuvels. Daarnaast wordt het fietspad vernieuwd en wordt er in een hoek van het park een appartementengebouw gebouwd. Het duurt nog even voor alles gerealiseerd is. Tot die tijd zitten we nog met werkzaamheden in de rommel. 

Eveline Stilma van Innoplant was een van de docenten in de permacultuur cursus die voorafging aan het inrichtingsplan. 

Erwin Zwaan, landschapsarchitect bij de gemeente Almere was ook docent bij de cursus permacultuur. Door zijn enthousiasme kwam er een mooi inrichtingsplan.


Plan de Laren

 

In de Westelijke Groene Wig van Almere-Haven wordt de komende jaren het plan de Laren gerealiseerd. Naast nieuwe huizen, verplaatsing van Jeugdland en een nieuw appartementengebouw wordt ook park Uithof gerenoveerd. Dit park, dat in de uiterste punt van de Westelijke Groene Wig gelegen is, was sterk verwaarloosd. Van de oorspronkelijke aanleg was niet veel meer te zien. Gelukkig waren er bewoners die voor het park opkwamen en die in samenspraak met de gemeente de herinrichting volgen. Op de kaart hiernaast het hele plan de Laren zoals het op de ontwerptafel lag.