Algemeen

De droom

Stel je voor, je loopt door het park naast je buurt, het is zomer en de bloemen in de weide dansen op de wind, voor je voeten vliegen libellen en waterjuffers, in de gracht kwaakt een kikker en er zwemt een eend voorbij. Langs je heen een blauwe flits, de ijsvogel die zijn jongen voert. Je kiest een plek op het gras bij het bos theater. Om je heen zoemen de insecten. Boven je hoofd hangt een rijpe appel en ernaast zie je rijpe rode bessen hangen. Bij het theater wordt gerepeteerd door een schoolklasje, Het is zomer en je geniet van de rust van het park. Je denkt aan een paar jaar daarvoor, de workshop avonden met Erwin en Eveline over permacultuur, aan de eerste vrijwilligers activiteiten en aan het inplanten van talloze bomen en struiken, het begin van het smulbos. Je zucht en droomt weg, het voedselbos is niet meer weg te denken uit de buurt, het is de ontmoetingsplek van de buurt.  

van Droom naar werkelijkheid

Deze droom hadden de oprichters van de Stichting Belangen Park Uithof voor ogen toen ze hoorden dat het Park Uithof heringericht zou worden in het plan de Laren. Gelukkig werden ze als partners bij de ontwikkeling en metamorfose van het park betrokken.

Dat resulteerde in een voedselbos met onder andere een bijenstal, pergola en amfitheater. Daarnaast is er in het park een eiland met daarop Jeugdland gerealiseerd. Om dat laatste te doen zijn twee watergangen gegraven en uitkijkheuvels opgeworpen. Het fietspad is vernieuwd en nieuwe paden maken het park toegankelijker.

In een hoek van het park is een appartementencomplex in aanbouw waar herfst 2021 de eerste bewoners kunnen intrekken.


Eveline Stilma van Innoplant was een van de docenten in de permacultuur cursus die voorafging aan het inrichtingsplan. Van haar werd vooral de theorie van permacultuur opgestoken.

Erwin Zwaan, landschapsarchitect bij de gemeente Almere was ook docent bij de cursus permacultuur. Door zijn enthousiasme kwam er een mooi inrichtingsplan.


Plan de Laren

 

In de Westelijke Groene Wig van Almere-Haven wordt de komende jaren het plan de Laren gerealiseerd. Naast nieuwe huizen, de verplaatsing van Jeugdland naar park Uithof en een appartementencomplex in een hoek van park Uithof, wordt ook het hele park Uithof gerenoveerd.

Dit park, dat in de uiterste punt van de Westelijke Groene Wig gelegen is, was sterk verwaarloosd. Van de oorspronkelijke landschappelijke aanleg was niet veel meer te zien. De buurt vreesde dat het parkje volgebouwd zou worden.  Gelukkig waren er bewoners die voor het park opkwamen en die in samenspraak met de gemeente de herinrichting volgen.

Op de kaart hiernaast het hele plan de Laren zoals het op de ontwerptafel lag.

Plan de laren