Algemeen

Al van een jaar of 25 geleden dateren de plannen, om het Uithofparkje te gaan renoveren en het gebied van het oude Wierden sportpark te veranderen in een woonwijk. Dit alles omdat Almere-haven, als oudste wijk van Almere een update verdiende, de revitalisering van Almere-haven. 25 Jaar heeft het geduurd maar dan ligt er nu een mooi parkje tussen de huizen van de Hoven, de Gouwen en Wierden. Over dit parkje kan je van alles lezen op deze website, waar we dagelijks aan werken.

Waterarm met hoofdgebouw Jeugdland
Waterarm met hoofdgebouw Jeugdland

De droom

logo Voedselbos park Uithof
logo Voedselbos park Uithof
Jeugdland en Watergang in park Uithof
Jeugdland en watergang in park Uithof

Stel je voor, je loopt door het park naast je buurt, het is zomer en de bloemen in de weide dansen op de wind, voor je voeten vliegen libellen en waterjuffers, in de gracht kwaakt een kikker en er zwemt een eend voorbij. Langs je heen een blauwe flits, de ijsvogel die zijn jongen voert. Je kiest een plek op het gras bij het bos theater. Om je heen zoemen de insecten. Boven je hoofd hangt een rijpe appel en ernaast zie je rijpe rode bessen hangen. Bij het theater wordt gerepeteerd door een schoolklasje, Het is zomer en je geniet van de rust van het park. Je denkt aan een paar jaar daarvoor, de workshop avonden met Erwin en Eveline over permacultuur, aan de eerste vrijwilligers activiteiten en aan het inplanten van talloze bomen en struiken, het begin van het smulbos. Je zucht en droomt weg, het voedselbos is niet meer weg te denken uit de buurt, het is de ontmoetingsplek van de buurt.  

van Droom naar werkelijkheid

Deze droom hadden de oprichters van de Stichting Belangen Park Uithof voor ogen toen ze hoorden dat het Park Uithof heringericht zou worden in het plan de Laren. Gelukkig werden ze als partners bij de ontwikkeling en metamorfose van het park betrokken.

 

Dat resulteerde in een voedselbos met onder andere een bijenstal, pergola en amfitheater. Daarnaast is er in het park een eiland met daarop Jeugdland gerealiseerd. Om dat laatste te doen zijn twee watergangen gegraven en uitkijkheuvels opgeworpen. Het fietspad is vernieuwd en nieuwe paden maken het park toegankelijker.

 

In een hoek van het park is een appartementencomplex gebouwd, waar herfst 2021 de eerste bewoners kwamen wonen.


een verhaal uit 2008

Naar aanleiding van gedoe om een nieuwe wijk en het park Uithof en een informatie avond van de gemeente Almere, schreef ik in 2008 een soort verhaal, waaruit ik een klein toepasselijk deel op de website zet. Niet alles is uitgekomen.

 

Een verhaal over Almere-haven

 

Ze pakte haar fiets voor een rondje Almere-haven. De dokter had gezegd dat ze meer moest bewegen nu ze ouder werd, dus dat deed ze trouw. Het was altijd leuk om een rondje te fietsen omdat het gebied zo aantrekkelijk was. Ze dacht even terug aan die bijeenkomst jaren geleden, toen ze hoorde dat het gebied op de schop ging. Met een beschroomd hart was ze heen gegaan omdat ze erg bang was dat het leuke stukje natuur, wat ze vaak als uitgangspunt voor haar rondjes om koos, de veranderingen niet zou overleven. Gelukkig had het anders uitgepakt, mede door de opmerkingen van zovele bewoners, die het groen aan het hart ging.

 

Zo was er het Uithofpark, het had nu na een wedstrijd wel een andere naam, maar ze noemde het nog steeds zo. Het lag zo dicht bij haar woning dat ze er elke dag wel een ommetje door maakte. Veelal kwam ze er bekende tegen. Een deel van het park dicht tegen de scholen aan, had een andere bestemming gekregen. Het was een uitloop voor de scholen in deze wijken geworden waar deze gebruik van konden maken. Zo was er o.a. een veld voor spelletjes en voetbal en een picknickplaats. Samen met een specialist hadden de drie scholen dit gebied mogen inrichten en ze maakten daar druk gebruik van vooral ook voor de sport- en natuurlessen op school.

 

 

De rest van het park was helemaal heringericht, waarbij de grote en volwassen bomen waren blijven staan. De oude busbaan was weggehaald en er waren kronkelige paadjes gekomen zodat het nu echt op een park leek. Een bewonersgroep beheerde het park samen met Landschapsbeheer. Ook de orchideerijke oevers in het park werden ontzien. Door het ecologische beheer groeiden er inmiddels nog meer zeldzame planten. Het was een geliefde plek van de bewoners om regelmatig te bezoeken en door de herinrichting was het gebied nog aantrekkelijker geworden dan het al was.

Alice


Eveline Stilma van Innoplant was een van de docenten in de permacultuur cursus die voorafging aan het inrichtingsplan. Van haar werd vooral de theorie van permacultuur opgestoken.

Erwin Zwaan, landschapsarchitect bij de gemeente Almere was ook docent bij de cursus permacultuur. Door zijn enthousiasme kwam er een mooi inrichtingsplan.


Plan de Laren

 In de Westelijke Groene Wig van Almere-Haven is en wordt de komende jaren het plan de Laren gerealiseerd. Naast nieuwe huizen, de verplaatsing van Jeugdland naar park Uithof en een appartementencomplex in een hoek van park Uithof, wordt ook het hele park Uithof gerenoveerd.

Dit park, dat in de uiterste punt van de Westelijke Groene Wig gelegen is, was sterk verwaarloosd. Van de oorspronkelijke landschappelijke aanleg was niet veel meer te zien. De buurt vreesde dat het parkje volgebouwd zou worden.  Gelukkig waren er bewoners die voor het park opkwamen en die in samenspraak met de gemeente de herinrichting volgen.

Op de kaart hiernaast het hele plan de Laren zoals het op de ontwerptafel lag.

Kaart plan de Laren
kaart plan de Laren

Meer weten?