· 

Hoe was NL Doet

12 maart vierden we NL Doet in het Voedselbos. Er was een leuk programma opgesteld. Om half 10 kwamen we samen om vlaggetjes op te hangen en gereedschap klaar te zetten. Er was een grote ladder geregeld om de nestkastjes op te hangen en om een touw dat om een tak van de grote vleugelnoot was geknoopt te verwijderen.

 

Om 10 uur kwamen onze gasten, 2 studentes van een school uit Almere. Na de welkomstgroet en kennismaking, gingen we nestkastjes ophangen. Er waren 2 bomen vlak bij de pergola die wel geschikt leken. De nestkastjes hingen vlot. Hopelijk komen er snel vogeltjes in. De broedende vogeltjes halen heel veel rupsen weg uit de fruitbomen en eiken.

 

Daarna gingen we kijken bij een van onze vrijwilligsters die met paddenstoelen broed bezig was. In de stammen moesten gaten geboord worden, waarin het broed gestopt werd, met een hamer werd de deuvel erin getimmerd. Dat bleek voor de gasten lastiger  dan je zo zou denken. In de deuvels zit mycelium van een eetbare paddenstoel, dat gaat vanuit de deuvel de boom in groeien en na een half jaar krijg je oogstbare paddenstoelen. voor de stammen hadden we twee soorten paddenstoelen uitgekozen. Het broed is te bestellen bij groene takken, boom stammetje kan je bevragen bij Chris. Er is genoeg vers hout maar enten moet wel snel.

 

Al snel werden we geroepen om koffie te drinken.

 

Na de pauze hadden we een aantal bessenstruiken die geplant konden worden en als laatste werd de fruitboom geplant in ons warme hoekje. De bessenstruiken zijn geen gewone bessen maar kornoelje-kersen.

Deze bestel je bij Eetbaar goed. Ook de fruitboom is een speciaal boompje, dat vroeg bloeit en lekkere noten geeft. Onze gasten hebben goed geholpen met de planten in de grond te zetten,  Chris kwam nog met paaltjes aanzetten om de plekken goed af te zetten, zodat we de struikjes terug vinden.

Na het planten namen we afscheid van onze gasten. Misschien komen ze nog een keer helpen.

 

Als laatste werden alle spullen weer opgeruimd. Het was een geslaagde dag

foto's en tekst: Alice