· 

Bramen

De braam, de wilde braam. We hebben er veel van in ons voedselbos. Het afgelopen jaar ervoer ik de braam als ongewenste plant. En ja, het is een woeste groeier met rottige doornen. Gisteren sprak ik voor het eerst met iemand die deze zelfde braam in zijn tuin heeft staan. Ze heeft er een hele afscheiding mee vol staan en maakt er per jaar honderden potjes jam van. Maar ze snoeit hem wel ieder jaar. En ze houdt hem het hele jaar door in de gaten.

De bloei en de vruchten komen op het hout dat het jaar daarvoor is gegroeid. Als de tijd van het bramen plukken voorbij is dan kunnen deze takken tot op de grond worden gesnoeid.

Ondertussen groeien er ieder jaar nieuwe takken die het volgende jaar gaan bloeien en bramen geven. Kies per plant (als je die kan herkennen) twee of drie mooie stengels uit die je opbindt of aan elkaar bindt of langs een boom leidt of hoe dan ook steun geeft. Knip de zijtakken af om het wat netter en overzichtelijker te houden. 

 

Chris