· 

Wilde bosaardbeien

In het voedselbos is een 'wilde bosaardbei' op veel plekken aanwezig. Helaas is het niet een echte bosaardbei, maar een plantje uit een geheel andere familie die we dus schijnaardbei noemen. Je kan ze herkennen aan hun blaadjes, bloemetjes en vruchtjes.

 

De schijnaardbei (potentilla indica) heeft gele bloemetjes en rode rechtopstaande vruchtjes, verder zijn de blaadjes aan de onderkant groen.

 

 

De echte wilde bosaardbei (fragaria vesca) heeft witte bloemetjes, hangende vruchtjes met een kroontje en witte onderkant bij de blaadjes.

 

Makkelijk zat zou je denken, maar menig mens vergist zich en stopt een schijnaardbei in zijn mond, om tot de ontdekking te komen dat de vrucht niet echt lekker is.

 

In het voedselbos willen we nu heel graag de echte bosaardbei introduceren, maar helaas, diverse zaai en plant pogingen mislukten elke keer. In december deed Chris weer een poging. Nu heeft hij eerst de plek van de schijnaardbei ontdaan en daarna stekken van de wilde bosaardbei geplant. Hopelijk slaan ze aan.

 

meer over de zaaipoging staat hier

 

foto's Chris, tekst Alice