· 

Plagen en rupsen

rupsen van de Perenspinselbladwesp-foto I. Mommers

Wat te doen met beestjes en ander spul dat niet goed is voor bomen en struiken, daar gaat dit blog een beetje over.

Want dit voorjaar zagen we hier en daar schade bij de fruitboompjes. Eerst was er krulziekte bij de perzik. Dat was nog eenvoudig op te lossen door de aangetaste blaadjes weg te halen.

Later werden we opgeschrikt door een bericht over de eikenprocessierups in een boom. Dat bleek dus de peren-spinsel-blad-wesp te zijn. Een bladwesp die larven heeft die erg op rupsen lijken en in een nestje bij elkaar de blaadjes van de boom op eten. Later in hun leven gaan ze ondergronds en in het voorjaar verpoppen ze zich en leggen hun eitjes op de knoppen van de perelaars. Niet zo'n lieverdje dus.

Gelukkig was het niet de gevreesde eikenprocessierups.

 

De vraag is nu wat de tactiek is om plagen en ongedierte te bestrijden in de permacultuur. Nou dat is niet zo eenvoudig.

Allereerst moet de conclusie getrokken worden, dat er bij plagen nog geen evenwicht in het bos is bereikt. De aangetaste bomen zitten nog niet lekker in hun bast en zijn kwetsbaar.

Ondersteunende planten toevoegen zou helpen, maar is ook niet zo snel gerealiseerd. Niets doen is ook een optie en veel permies houden zich daar aan. Niet naar bestrijdingsmiddelen grijpen hoort er ook bij.

Wat in ieder geval ontbreekt zijn de natuurlijke vijanden van in dit geval de bladwesp. Daarom zijn een bloemrijk grasveld, waarin sluipwespen kunnen leven en plekken waar vogels kunnen nestelen, enkele van de dingen die gedaan kunnen worden om de vijanden van de bladwesp te lokken. Ook afweer planten, zoals uien en knoflook zaaien of planten is een optie. Deze houden ongedierte op afstand en versterken tevens de boom.

De bloemenweides zijn in ons voedselbos in ontwikkeling, In de in aanleg zijnde takkenrillen kunnen al vogeltjes nestelen. Ook nestkastjes kunnen opgehangen worden. En met een beetje geduld komen de afweerplanten ook wel.

Voor nu is de beste optie, de boom ontdoen van zijn belagers, door ze weg te plukken.