· 

Schouw

mosterdzaad in bloei bij een fruit bosje

schouw in het voedselbos

Op 13 juni wandelden het voedselbos team met enkele mensen van de gemeente rond in het voedselbos om te kijken wat er zoal in het najaar moet gebeuren in dit deel van het park. Dat is nogal wat, want voor de rest van de aanplant moet er plek gevonden worden. 

Die aanplant bestaat uit diverse fruitbomen en notenbomen, die nu nog klein zijn maar later flinke bomen worden. Deze bomen hebben dus een flinke open plek nodig

Gelukkig komt er nog een kap ronde, deze keer voor de essen die de vorige ronde gespaard zijn gebleven. Nu de essen vol in het blad staan is de schade van de essentak ziekte best te zien.  Rechtop gaande en dode takken  getuigen ervan. Kijk maar eens naar de toppen van de bomen. De essen zijn te herkennen aan hun samengestelde blaadjes en zwarte knoppen, als een geitenpootje.

Behalve de essen zullen er wat struiken en hazelaars kort gewiekt worden. Veel oude hazelaars hebben niet of nauwelijks noten en zijn erg groot geworden, deze zijn wel toe aan een verjongingskuur.