· 

Berenklauwen in het park

Op 11 mei is de vrijwilligersgroep lekker bezig geweest in Voedselbos en Park Uithof! Resultaat: 40 berenklauwen opgeruimd, pad door Windbreekbos bijgewerkt, takkenrillen langs Westerdreef gemaakt, bramen weg gehaald, heuvel bij de bijen ingezaaid en ingeplant. Goed werk kanjers.

In het park groeit niet alleen de Siberische Reuzen Berenklauw, die soms ernstig overlast geeft, maar ook de Inheemse Berenklauw. Deze laatste wordt niet zo hoog en groot als de Siberische berenklauw, lijkt er wel een beetje op, maar heeft rondere bladeren en geen rode vlekjes op de stengels.

De jonge bladeren van de Berenklauw voordat hij in bloei komt, de bloemknoppen en de zaden kunnen gebruikt worden in de wilde keuken. Even op internet zoeken en je hebt een recept. Wel goed kijken of je de juiste berenklauw plukt, en plukken met handschoenen in verband met spa dat in combinatie met zonlicht blaren veroorzaakt.