· 

Avonturenpad

Het nieuw aan te leggen pad, het Avonturenpad doet zijn naam eer aan want er viel tijdens het eerste bezoek nogal wat te beleven.

 

Het pad, dat alleen herkenbaar was aan de piketpaaltjes, loopt vlak langs de noordelijke bosrand van het voedselbos en kronkelt hier en daar door de bosschages. We waren uitgenodigd om met de aannemers en ecoloog van de gemeente het pad te bekijken en te beslissen wat er met eventuele hindernissen moest gebeuren.

 

Over het algemeen vielen de hindernissen mee, slechts enkele bomen staan in de weg en daar kan omheen gegaan worden. De mooie roos kan teruggesnoeid worden, net zoals de bramen.

 

Ernstiger was het feit dat het pad over een in aanbouw zijnde vossenburcht zou gaan lopen en er kon niet omheen gegaan worden. Er zat niets anders op dan het dier te verjagen en de burcht af te breken.

 

De vos is niet beschermd door de flora en fauna wet, vertelde de Ecoloog. Tenzij zij jongen heeft en dat is in februari nog niet het geval. De ecoloog had al rekening gehouden met de afgraving en een kraan machinist van een klein graafmachientje ging daarop voorzichtig aan de gang.

 

Het hol bleek een grote ronde kamer te bevatten, de slaapkamer, en een drietal gangen. De vos zelf was afwezig en hoefde dus niet verjaagd te worden. Hij of zij kan op een andere plek in het park aan de slag om een nieuw hol te graven.

 

De bomen die dicht langs het pad staan, krijgen een  houten scherm dat ze beschermt tegen stoten en beschadigingen door machines. Ook langs het hoofd pad, dat later onderhanden wordt genomen, staan zulke schermen om de bomen heen.

 

Op de foto's het uitgraven van het vossenhol.