Projecten

Op deze pagina een overzicht van projecten waar we geld en actieve vrijwilligers voor nodig hebben en waar we mee bezig zijn.

Project IJsvogelwand

DE IJSVOGEL ZOEKT HULP

Je ziet een blauwe flits en hoort een fluitende roep. Dat was een ijsvogel die voorbij vloog.

 

Vele bezoekers van het Park Uithof in Almere-Haven hebben dit tot voor enkele jaren ook gezien. Strenge winters maken veel slachtoffers onder de IJsvogels. Hun aantal kan ook weer snel groeien. Het IJsvogeltje is blauw gekleurd met een oranje buik en een witte keel. Ze jagen op visjes en kunnen in het water zeer snel bewegen.

We willen heel graag in de komende jaren de IJsvogel weer terug zien in park Uithof. Het park is bijna optimaal geschikt volgens de richtlijnen van de Vogelbescherming Nederland. Er is een geweldig visjes aanbod. In de oever van Jeugdland tegenover het Voedselbos is jaren geleden een broedwand voor de ijsvogel gemaakt. Deze is nu vervallen en onbruikbaar voor de IJsvogeltjes.

 

We willen de broedwand opknappen en opnieuw geschikt maken. We voldoen dan weer aan de drie hoofdvoorwaarden voor een goed leefgebied: voldoende voedsel, rustige omgeving en een geschikte broedplaats.

 

Voor het herstel hebben we hulp nodig. We zoeken ijsvogel vrienden die dat een geweldige uitdaging vinden.

 

We willen samen met jou dit op een deskundige manier aanpakken. Je mag hierbij ons netwerk inschakelen. Na het maken van een plan gaan we dat bespreken met de stadsecoloog en start het werk aan de nestelwand.

 

We hebben dan hulp nodig bij het verhogen van de wand, het jaarlijks vrijmaken van de nestelgangen, de oever voor de wand vrij te maken van begroeiing en het plaatsen van een tak waar ze op kunnen zitten. 

Meer informatie over de IJsvogel

 

Opgeven kan via het contactformulier

 

foto van ijsvogelwand
IJsvogelwand op Jeugdland in 2020

Lijst van geplande projecten:

  1. Ruw terrein maaimachine verwerven voor oevers en schuine hellingen te maaien
  2. Eenden korven en nest plateaus voor in de gracht
  3. Een natuurlijk zitje voor Boskamer 1 onder de eikenbomen.
  4. Een uitkijkpunt in het plantsoen bij de boerderijbrug realiseren.
  5. Opknappen Amfitheater op NL Doet
  6. Workshops voor vrijwilligers en buurt bijeenkomst
foto van grasmaaier
Grasmaaier