Voedselbos Park Uithof

Voedselbos Park Uithof is een initiatief van twee buurtbewoners uit 'de Hoven', die het plan presenteerden tijdens de eerste motiemarkt van de gemeente Almere in 2015. Het plan werd enthousiast ontvangen er werd een startbudget door de gemeenteraad gegeven en daardoor werd het initiatief in gang gezet.

het oude park

essenbomen -- fluitekruid bij kers -- wilde roos -- vleogelenoot -- wilgenroosje

kaart Voedselbos

Kaart Voedselbos
kaart Voedselbos

Park Uithof heeft een Voedselbos

In de jaren tussen  2017 en 2021 is er een voedselbos aangelegd in park Uithof en de rest van het park gerenoveerd.

 

Het noordelijke deel van Park Uithof is vanaf voorjaar 2021 een voedselbos. Het voedselbos is ongeveer 3,5 hectare groot en ligt tussen 3 grachten en de Westerdreef en wordt aan twee zijden omsloten door doorlopende fietspaden.

 

Het voedselbos deel van Park Uithof is opgebouwd uit vier bosvakken of boskamers. Elke kamer heeft een open zijde aan de grachtkant. Het midden van een boskamer is een grasveld of weide en daaromheen is een bosstrook. Aan de zijde van de Westerdreef wordt het park deels afgesloten door een dubbele rij abelen achter de bosstrook. De 40 jarige Abelen, worden mettertijd vervangen door Iepen.

 

In de voorbereidende workshops, in najaar 2016, hebben bewoners en belangstellenden de wensen voor het voedselbos op een rij gezet en daarmee is in 2017 door Erwin Zwaan en Willen van der Laan, een inrichtingsplan gemaakt. De herinrichting vindt plaats in het kader van de opknapbeurt voor de westelijke groene wig, dat in het inrichtingsplan voor de wijk de 'de Laren' is vastgesteld. 

 

Het voedselbos begon in april 2017 aan zijn metamorfose. Een groepje buurtbewoners zaaide toen in boskamer 3, een stuk grasveld in, dat een bloemenweide zou gaan worden. Later werden ook de eerste bomen en struiken geplant van warmte minnende fruitbomen.

 

In het inrichtingsplan stond ook een nieuw verbindend pad, het Avonturenpad gepland, dat langs de  noordelijke bosrand en parallel aan de Westerdreef loopt. Het pad verbind de boskamers met elkaar en maakt een rondje door het voedselbos mogelijk. Het Avonturenpad is in het voorjaar van 2019 gereed gekomen. Tevens werd er datzelfde jaar het hoofdpad tussen de Uitbrug en Boerderijbrug vernieuwd.

 

In 2019 en 2020 zijn er door het hel park heen, bomen gekapt om plaats te maken voor het nieuwe pad en de nieuwe aanplant. Ook bleek het essenbestand aangetast te zijn door de essentak ziekte en werd er tweemaal een kapronde gehouden om de essen te ruimen. De geruimde essenstammen krijgen een plek in het voedselbos. Zo worden de stammen van de laatste kapronde circulair verwerkt tot een pergola.

 

In het voedselbos komen naast allerhande fruitstruiken, appel- en perenbomen. Daarnaast worden verschillende soorten notenbomen geplant. Ook inheemse voedseldragers en bijzondere bomen en struiken krijgen een plek. Na het inplanten van de fruit- en notenbomen in 2019 en 2020 duurt het nog een aantal jaren voor er echt sprake is van een voedselbos en er geoogst kan worden. Eerst moeten de bomen en struiken aanslaan en gaan groeien. 

 

In 2019 is begonnen met het inzaaien en inplanten van de kruidenheuvel in boskamer 1. Omdat zaaien niet lukte, ongewenste planten namen de overhand. Kweekten vrijwilligers plantjes op om in te planten. 

 

Behalve voedselbos wordt dit deel van het park ook bij- en insect-vriendelijk gemaakt. Een bijenstal is in januari 2020 gereed gekomen. Naast een bijenstal voor honingbijen is er nog een groot insectenhotel, door Landschapsbeheer Flevoland en de Gemeente Almere geschonken en geplaatst in een van de boskamers.

 

In de zomer van 2020 is het amfitheater gebouwd. Het bestaat uit een rond podium en een hoge wal, waarin zitplaatsen zijn gemaakt met behulp van schanskorven. De zittingen zijn van gerecyclede planken uit Almeerse bomen.

 

In najaar 2020 werd er ook een Pergola gemaakt op het pleintje tegenover jeugdland. De palen en dwarsliggers zijn gezaagd uit de essenstammen die in het voedselbos stonden.

Aanleg Voedselbos in 2020

Bijenstal -- Kruidenheuvel -- podium -- zagen pergola -- mobiele zaagmachine -- pergola -- tribune amfitheater

het Voedselbos in 2017

weide --- Boskamer 2 --- Boskamer 1 --- hoofdpad

beschrijving Boskamers

Boskamer 1, naast het Arkpad (fietspad)  en bereikbaar via de Uitbrug, wordt een wat natuurlijkere kamer met een aantal zeer karakteristieke bomen. Het accent ligt hierbij onder andere op noten- en fruitbomen. Bliktrekker is de 40 jaar oude Vleugelnoot, met haar massieve stam, geveerde bladeren en hangende nootjes.

 

Vanaf het hoofdpad takt het Avonturenpad af, dat parallel aan het Arkpad en de Westerdreef loopt. Daarachter ligt een wal waarop kruiden worden geplant, de kruidenheuvel. Op de wal winterlindes en erachter bessenstruiken.

 

In Boskamer 2 ligt een voor insecten aantrekkelijke bloemenweide en worden naast een aantal fruit- en notenbomen vooral veel planten geplant waar bijen en hommels dol op zijn. In een afgesloten hoekje staat een omheind Bijenhofje met bijenstal en bijenkasten. Het Avonturenpad loopt verder langs de bosrand. Indrukwekkend zijn de acacia's vlak bij de bijenstal.

 

Tussen Boskamer 2 en 3 ligt een pad dat over de oude busbaan ligt, hier is aan de grachtkant een pleintje, waarlangs de rand een pergola is gebouwd met druiven en kiwi planten.

 

In Boskamer 3 lag in de eerste jaren een  omheinde bloemenweide, de omheining is nu weggehaald. Naast  deze weide ligt hier een bosje met zon minnende fruitsoorten, zoals de perzik en abrikoos. In de bosrand langs de Westerdreef en Avonturenpad komen weer notenbomen en tamme kastanjes. Het insectenhotel van Landschapsbeheer Flevoland en de Gemeente Almere is hier geplaatst, langs het hoofdpad.

 

Boskamer 4  is gelegen naast het Polderhofpad (fietspad) tussen de Nijverpoort en Boerderijbrug. Langs het Avonturenpad, dat aansluit op de Groenbrug, is een natuurlijk amfitheater aangelegd met een tribune van schanskorven en een rond podium. Daarachter komt een noten- en fruitbos met langs het fietspad wat bessen en klein fruit. Bij de Boerderijbrug zijn twee lindes aangeplant en ligt een plantsoen met inheemse fruit soorten.

 

Langs de ringgracht tussen voedselbos en jeugdland gelegen, komen allerlei bijzondere fruitsoorten, hazelaars en wilgen. De vroeg bloeiende katjeswilgen zijn aangeplant als voedsel voor de bijen.

 

Het Voedselbos in 2018

Vleugelnoot -- Elzenbosje -- hoofdpad met Kersenbomen

Het voedselbos in 2019

Kersenbomen -- Jeugdland -- Avonturenpad --- bijenhofje

Wat is een voedselbos?

In een voedselbos, de naam zegt het al, vind je veel eetbaars aan planten, struiken en bomen. Planten en bomen worden zo ingeplant dat ze elkaar kunnen helpen, versterken en maximaal profiteren van de omgeving. De bos opbouw bestaat uit 7 lagen, van hoge notenbomen tot diep wortelende kruiden en gewassen.  In het bos is het hele jaar door wel iets eetbaars te vinden. De voedselboswachters (vrijwilligers) verzorgen het bos waar dat nodig is, maar een goed opgezet bos, volgens de permacultuur principes, heeft op den duur weinig onderhoud nodig.

 

Het heeft enige tijd nodig voor het voedselbos in balans zal zijn, tot die tijd zal er nog niet veel te oogsten zijn maar wel veel te doen. Iedere hulp is welkom. Kom daarom eens langs op een doe-morgen. Deze worden elke tweede zaterdag van de maand georganiseerd. Kijk in de agenda voor meer informatie.