Voedselbos Park Uithof

Voedselbos Park Uithof is een initiatief van twee buurtbewoners, die het plan presenteerden tijdens de eerste motiemarkt van de gemeente Almere in 2015. Het plan werd enthousiast ontvangen er werd een startbudget door de gemeenteraad gegeven en daardoor werd het initiatief in gang gezet.

Park Uithof verandert deels in een Voedselbos

Binnenkort is het zover. Een deel van park Uithof verandert dan in een voedselbos. Dit ongeveer 3,5 hectare grote stuk park, dat tussen 3 grachten en Westerdreef ligt en aan twee zijden wordt omsloten door doorlopende fietspaden begon in april 2017 aan zijn metamorfose. Een groepje buurtbewoners zaaide toen een stuk gefreesd grasveld in, dat in de loop van het jaar een bloemenweide zou gaan worden.

 

Het voedselbos deel van park Uithof bestaat uit vier bosvakken of boskamers. Elke kamer heeft een open zijde aan de grachtkant. Het midden is een grasveld en daaromheen is een bosstrook. Aan de zijde van de Westerdreef wordt het park deels afgesloten door een dubbele rij abelen achter de bosstrook.

 

In de voorbereidende workshops, najaar 2016, hebben bewoners en belangstellenden de wensen voor het voedselbos op een rij gezet en daarmee is in 2017 door de gemeente een inrichtingsplan gemaakt. Elke boskamer krijgt een eigen karakter.

 

beschrijving Boskamers

Boskamer 1, naast het Arkpad wordt een wat natuurlijkere kamer met een aantal zeer karakteristieke bomen. Het accent ligt hierbij onder andere op het kweken van paddenstoelen, noten en fruit. Bliktrekker is de 40 jaar oude Vleugelnoot, met haar massieve stam, geveerde bladeren en hangende nootjes.

 

In Boskamer 2 komt een insecten weide en worden naast de benodigde fruit- en notenbomen vooral veel planten geplant waar bijen en hommels dol op zijn. In een afgesloten hoekje komt een bijenhoekje met bijenkast.

 

Tussen boskamer 2 en 3 ligt een pad dat naar de oude busbaanbrug leidt, hier komt een pergola met druiven en kiwi’s.

 

In Boskamer 3 komt nog een bloemenweide en worden kruiden heuvels aangelegd, daarnaast vinden we hier allerlei noten en zonminnende fruitsoorten, zoals perzik en abrikozen.

 

In Boskamer 4 naast het fietspad tussen Nijverpoort en Boerderijbrug, wordt een natuurlijk theater aangelegd met zitbanken. Daarachter komt een noten- en fruitbos met langs het fietspad een frambozenhelling.

 

In het hele park wordt een nieuw wandelpad aangelegd door alle boskamers, het Avonturenpad, dat pad loopt van de Groenbrug naar de Uitbrug. Veel fruit wordt langs dit pad aan geplant.

 

Wat is een voedselbos?

In een voedselbos, de naam zegt het al, vind je veel eetbaars aan planten, struiken en bomen. Planten en bomen worden zo ingeplant dat ze elkaar kunnen helpen, versterken en maximaal profiteren van de omgeving. De bos opbouw bestaat uit 7 lagen, van hoge notenbomen tot diep wortelende kruiden en gewassen.  In het bos is het hele jaar door wel iets eetbaars te vinden. De voedselboswachters (vrijwilligers) verzorgen het bos waar dat nodig is, maar een goed opgezet bos heeft op den duur weinig onderhoud nodig.

 

meer weten?