Voedselbos Park Uithof

Appelbloesem
Appelbloesem

Langs de Westerdreef, ligt het Voedselbos Park Uithof. Dit Voedselbos verkeert nog in een beginstadium, al zijn er al hoge  volwassen bomen, overgebleven uit het oude park.

 

Het 3,5 hectare grote stuk park, dat tussen de 3 grachtendelen van de singelgracht en de Westerdreef ligt, wordt aan twee zijden ontsloten door doorlopende fietspaden.

 

Het idee van een voedselbos ontstond in 2012 en werd gesteund door de gemeente. De echte metamorfose begon in april 2017. Tussen 2016 en 2020 werden er ideeën uitgewisseld door bewoners en gemeente. Niet lang daarna werden ideeën plannen en later ook werkelijkheid. Nu is het aan de bewoners en vrijwilligers om het voedselbos tot een succes te maken. 

Om het voedselbos te laten floreren steken actieve vrijwilligers regelmatig de handen uit de mouwen.


Bep en Annemarie
Bep en Annemarie

Voedselbos Park Uithof is een initiatief van twee buurtbewoners uit 'de Hoven', die het idee presenteerden tijdens de allereerste motiemarkt van de gemeente Almere in 2015. Het plan werd enthousiast ontvangen door de gemeenteraad en aangenomen, waardoor het initiatief in gang werd gezet.

Over de aanleg van het voedselbos kun je lezen op >> de aanleg

 

Inmiddels is het Voedselbos gerealiseerd en het park gerenoveerd.

Hieronder een beschrijving van het Voedselbos, een kaart en een filmpje uit 2019

op de foto Bep en Annemarie die dit alles in gang hebben gezet.

kaart Voedselbos

Kaart Voedselbos
kaart Voedselbos

Beschrijving voedselbos park Uithof

Het voedselbos park Uithof ligt ten zuiden van de Westerdreef en ten noorden van Jeugdland Almere-Haven.

In het voedselbos liggen vier kenmerkende boskamers.

 

Boskamer 1, ligt westelijk naast het Arkpad (fietspad)  en is bereikbaar via de Uitbrug. Het is een wat natuurlijkere kamer met een aantal zeer karakteristieke bomen. Het accent ligt hierbij onder andere op noten- en fruitbomen. Bliktrekker is de 40 jaar oude Vleugelnoot, met haar massieve stam, geveerde bladeren en hangende nootjes.

 

Vanaf het hoofdpad takt naar links het Avonturenpad af, dat parallel aan het Arkpad en de Westerdreef loopt. Aan de westzijde ligt een  wal die op de zon is georiënteerd, de kruiden- en bessenheuvel. Op de wal staan winterlindes die beschutting aan de kruiden geven. Er achter is een bessenakkertje, ook op de kruidenheuvel is een bessenvak in aanbouw.

 

Boskamer 2 heeft een voor insecten aantrekkelijke bloemenweide. Er wordt dan ook pas in juni gemaaid.  In een afgesloten hoekje staat een omheind Bijenhofje met  bijenstal en twee bijenkasten. Er zijn naast een aantal fruit- en notenbomen vooral veel planten geplant waar bijen en hommels dol op zijn en het hele jaar voedsel kunnen halen. Het Avonturenpad loopt verder langs de bosrand. Indrukwekkend zijn de acacia's vlak bij de bijenstal.

 

Tussen Boskamer 2 en 3 steekt het Avonturenpad de oude busbaan over. Hier takt het pad af richting de gracht. Aan de grachtkant ligt een pleintje met bankjes onder een pergola, waar je op de bus kunt wachten. De pergola is ter plekke gemaakt van hier omgezaagde essen en is met druiven en kiwi planten begroeid.

 

In Boskamer 3 komt in de toekomst weer een bloemenweide.  Naast  deze weide ligt hier een bosje met zon minnende fruitsoorten, zoals de perzik, vijg en abrikoos. In de bosrand langs de Westerdreef en Avonturenpad staan notenbomen en tamme kastanjes. Langs het hoofdpad staat een groot insectenhotel welke geschonken werd door  Landschapsbeheer Flevoland.

 

Boskamer 4  is gelegen naast het Polderhofpad (fietspad) tussen de Nijverpoort en Boerderijbrug. Langs het Avonturenpad, dat aansluit op de Groenbrug, is een natuurlijk amfitheater, het Hoventheater, aangelegd met een tribune van schanskorven en een rond podium. Bovenop de tribune staan winterlindes. Langs het fietspad zijn diverse noten- en fruitbomen met ook wat bessen en klein fruit. Bij de Boerderijbrug zijn aan weerszijden twee lindes aangeplant. Bij de oever wordt in de toekomst een voetpad gemaakt met een zitje tussen diverse inheemse fruit soorten.

 

De oever tegenover jeugdland, langs de ring- of singelgracht is ingeplant met hazelaars en wilgen en de oevers van de waterarmen langs jeugdland zijn ingezaaid met bijzondere meerjarige bloemen. De vroeg bloeiende katjeswilgen zijn aangeplant als voedsel voor de bijen. Er zijn hier veel bloemen gezaaid en er werd door ons de lisdodde geïntroduceerd. In de noordwestelijke oever ligt een ijsvogelwand.

 


Een filmpje uit 2019 over onze inspanningen om het tot een voedselbos te laten komen


Wat is een voedselbos?

In een voedselbos, de naam zegt het al, vind je veel eetbaars aan planten, struiken en bomen. Planten en bomen worden zo ingeplant dat ze elkaar kunnen helpen, versterken en maximaal profiteren van de omgeving. De bos opbouw bestaat uit 7 lagen, van hoge notenbomen tot diep wortelende kruiden en gewassen.  In het bos is het hele jaar door wel iets eetbaars te vinden. De voedselboswachters (vrijwilligers) verzorgen het bos waar dat nodig is, maar een goed opgezet bos, volgens de permacultuur principes, heeft op den duur weinig onderhoud nodig.

 

Het heeft enige tijd nodig voor het voedselbos in balans zal zijn, tot die tijd zal er nog niet veel te oogsten zijn maar wel veel te doen. Iedere hulp is welkom. Kom daarom eens langs op een doe-morgen. Deze worden elke tweede zaterdag van de maand georganiseerd. Kijk in de agenda voor meer informatie.

 

foto impressies van het voedselbos

het Voedselbos in 2017


Het Voedselbos in 2018


Het voedselbos in 2019