Voedselbos Park Uithof

Voedselbos Park Uithof is een initiatief van twee buurtbewoners, die het plan presenteerden tijdens de eerste motiemarkt van de gemeente Almere in 2015. Het plan werd enthousiast ontvangen er werd een startbudget door de gemeenteraad gegeven en daardoor werd het initiatief in gang gezet.

kaart Voedselbos

Park Uithof verandert deels in een Voedselbos

In de jaren tussen  2018 en 2020 is het zover. Een deel van park Uithof verandert dan in een voedselbos. Dit ongeveer 3,5 hectare grote stuk park, dat tussen 3 grachten en de Westerdreef ligt en aan twee zijden wordt omsloten door doorlopende fietspaden begon in april 2017 aan zijn metamorfose. Een groepje buurtbewoners zaaide toen een stuk gefreesd grasveld in, dat in de loop van het jaar een bloemenweide zou gaan worden.

 

Het voedselbos deel van park Uithof bestaat uit vier bosvakken of boskamers. Elke kamer heeft een open zijde aan de grachtkant. Het midden is een grasveld en daaromheen is een bosstrook. Aan de zijde van de Westerdreef wordt het park deels afgesloten door een dubbele rij abelen achter de bosstrook.

 

In de voorbereidende workshops, najaar 2016, hebben bewoners en belangstellenden de wensen voor het voedselbos op een rij gezet en daarmee is in 2017 door Erwin Zwaan en Willen van der Laan, een inrichtingsplan gemaakt. Elke boskamer krijgt een eigen karakter. Er is een ook een nieuw verbindend pad, het Avonturenpad gepland, dat langs de Bosrand en parallel aan de Westerdreef loopt. Dit pad is in het voorjaar van 2019 gereed gekomen. Tevens wordt in datzelfde jaar het hoofdpad tussen de Uitbrug en Boerderijbrug vernieuwd.

 

Na het inplanten in 2019 en 2020 duurt het nog een aantal jaren voor er echt sprake is van een Voedselbos en er fruit geplukt kan worden. Dingen die nog op de planning staan voor de komende jaren zijn onder andere, de bouw van een pergola en amfitheater, een nieuwe bijenstal en het inplanten van de bessen- en kruidenheuvel. Elke hulp bij het inrichten en later verzorgen is welkom.

het Voedselbos in 2017

weide --- Boskamer 2 --- Boskamer 1 --- hoofdpad

beschrijving Boskamers

Boskamer 1, naast het Arkpad wordt een wat natuurlijkere kamer met een aantal zeer karakteristieke bomen. Het accent ligt hierbij onder andere op noten- en fruitbomen. Bliktrekker is de 40 jaar oude Vleugelnoot, met haar massieve stam, geveerde bladeren en hangende nootjes. Naast de bosrand langs de Westerdreef loopt het Avonturenpad. Daarachter ligt een heuvel waarop kruiden en bessen worden geplant.

 

In Boskamer 2 ligt een voor insecten aantrekkelijke bloemenweide en worden naast een aantal fruit- en notenbomen vooral veel planten geplant waar bijen en hommels dol op zijn. In een afgesloten hoekje staat een omheind Bijenhofje met bijenkast.

 

Tussen Boskamer 2 en 3 ligt een pad dat naar de oude busbaanbrug leidt, hier is aan de grachtkant een pergola met druiven en kiwi’s gepland.

 

In Boskamer 3 ligt nog een  omheinde bloemenweide. Naast  deze weide ligt hier een bosje met allerlei zon minnende fruitsoorten, zoals perzik en abrikozen. In de bosrand langs de Westerdeef komen weer notenbomen en tamme kastanjes.

 

In Boskamer 4 naast het fietspad tussen de Nijverpoort en Boerderijbrug, wordt een natuurlijk theater aangelegd met zitbanken. Daarachter komt een noten- en fruitbos met langs het fietspad een frambozenhelling. Bij de Boerderijbrug zijn twee lindes aangeplant en ligt een plantsoen met inheemse fruit soorten.

 

Langs de gracht komen allerlei aparte fruitsoorten en hazelaars. Daarnaast vroeg bloeiende katjeswilgen  voor de bijen en een enkele rode beuk.

 

In het hele Voedselbos wordt een nieuw wandelpad aangelegd door alle boskamers, het Avonturenpad, dat pad loopt van de Groenbrug naar de Uitbrug. Veel fruit wordt langs dit pad aan geplant.

 

Het voedselbos in 2019

Kersenbomen -- Jeugdland -- Avonturenpad --- bijenhofje

Wat is een voedselbos?

In een voedselbos, de naam zegt het al, vind je veel eetbaars aan planten, struiken en bomen. Planten en bomen worden zo ingeplant dat ze elkaar kunnen helpen, versterken en maximaal profiteren van de omgeving. De bos opbouw bestaat uit 7 lagen, van hoge notenbomen tot diep wortelende kruiden en gewassen.  In het bos is het hele jaar door wel iets eetbaars te vinden. De voedselboswachters (vrijwilligers) verzorgen het bos waar dat nodig is, maar een goed opgezet bos, volgens de permacultuur principes, heeft op den duur weinig onderhoud nodig.

 

Het heeft enige tijd nodig voor het voedselbos in balans zal zijn, tot die tijd zal er nog niet veel te oogsten zijn maar wel veel te doen. Iedere hulp is welkom. Kom daarom eens langs op een doe-morgen. Deze worden elke tweede zaterdag van de maand georganiseerd. Kijk in de agenda voor meer informatie.