Nieuws

2022

Mei 2022

Op 22 mei werd er door creative labs Almere een theater feest gehouden in het voedselbos park Uithof. Het was een groot succes.

Lees het blog van Alice met een kort verslag van de middag uitvoeringen.

april 2022

Vanaf half april zijn er vrijwilligers in de weer met de maaimachine. De gemeente maait langs de paden elke paar weken, de paadjes in het gras, de moeilijkere stukjes en rond de bankjes doen de Voedselbos vrijwilligers. Ook worden de bramen in toom gehouden met de bosmaaier en de zeis. (foto Jeroen)

lees ook het blog van Chris

Maart 2022

12 maart

Er werd weer meegedaan aan NL Doet.

Zoals elk jaar organiseerde het oranje fonds weer NL Doet in maart. Ook de voedselbos vrijwilligers deden mee.

Lees het blog van Alice

februari 2022

Op 18 februari hield een zeer zware storm huis in het voedselbos en park. Wel 5 bomen gingen om. Ook de buren van het park werden getroffen door een omgevallen boom.

januari 2022

Het was een koude doe-dag afgelopen zaterdag, gelukkig trotseerden enkele kanjers de kou en sleepten met takken, planten bomen en maakten de nestkastjes schoon. In alle kastjes was wel bewoning geweest. In maart of eerder als het sneller warm wordt nestelen de meesjes weer in de kastjes en voeren hun jongen met rupsjes van de onder andere de eiken processierups. Volgende doe-dag is 12 februari.


2021

december 2021

11-12-2021

Heerlijk weer op de doe-dag van zaterdag 11 december. Jammer van alle zieken die niet konden komen. Maar er is toch wat werk verzet. Op de foto van Chris de twee lindenbomen die net geplant zijn

November 2021

13 november  -- Doe dag in het park Uithof. Opkomst redelijk. Eerst de struinpaadjes in het Windbos tegenover de Uithof, wat netter gemaakt, na de koffiepauze appelbomen geplant in boskamer 1

5 en 8 november, Na de eerste maaibeurt waren er nog 3 boskamers die gemaaid zouden worden, dat gebeurde op vrijdag 5 en maandag 8 november. Het maaisel wordt op hopen verzameld en als mulch materiaal gebruikt. Chris heeft al die dagen het maaien begeleid. Van te voren hadden we wel al veel bomen en hoekjes afgezet met lint.

Verder zijn er de afgelopen dagen veel fruitbomen geplant die door enthousiastelingen zijn gedoneerd. Dat verrijkt het voedselbos enorm. Foto's Chris en Jan


Oktober 2021

26 oktober -- Het maaien van de boskamers is begonnen. Boskamer 4 wordt geschoren.

Doe-dag oktober

9 oktober -- De opkomst was niet al te groot op de doe-dag van oktober. Afgesproken was dat de struinpaadjes door het Windbos gesnoeid zouden worden. Maar doordat de opkomst zo laag was werd er toch in het voedselbos gewerkt. Omdat er daar binnenkort gemaaid gaat worden, werden kwetsbare stukken bos en fruitbomen afgezet of gemerkt, zodat de maaier niet te ver gaat met maaien. Helaas lukte het niet alles te doen, maar in de daarop volgende week werd verder gegaan.September 2021

Beechcraft Bonanza

Burendag 2021

Op 25 september was het zover, onze gezellige Burendag in park Uithof. 's Nachts was er een feestje geweest en er was veel rommel achtergelaten en een brandend vuurtje, gelukkig was de pergola nog heel. Na het klaarzetten van alles wat we nodig hadden begonnen we met het planten van klimplanten bij de Pergola. Dat was best een klus, want de aarde was droog en hard. flinke kuilen werden volgestort met mooie vruchtbare aarde, waarna de kiwi's, de druiven en de kiwibessen de grond in gingen.

Na het kopje koffie/thee met een heerlijke biologische muffin van Alice, gemaakt met de eerste appeloogst, werd nog een rubberen rand om de planten heen gemaakt zodat er voortaan veilig gemaaid kan worden om de pergola.

Rond het middaguur was het tijd voor voor een feestelijke muzikale afsluiting met Beechcraft Bonanza, lekker swingen in ons kleine natuur theater in het Voedselbos.

Kortom, ondanks de lage opkomst een geslaagde dag. Bedankt Oranje fonds voor de donatie en organisatie van deze dag.


Doe-dag 11 september

Met een klein ploegje werd het amfitheater weer netjes gemaakt! Onkruid wieden tussen de steentjes en gras maaien bij het podium en de bankjes.

september 2021

14 augustus

Gezellige Doe dag in het voedselbos. 

Kruidenheuvel gefatsoeneerd en rondom wat gemaaid met de zeis.

Amfitheater netjes gemaakt en veel maaisel opgeruimd.

Kleine opkomst, want nog veel mensen op vakantie.

 

s' avonds een mini optreden in het amfitheater door Sjoerd van Ravenzwaai


Juli 2021

De Doe-dag van zaterdag 10 juli leverde veel afval op nadat de reuzenberenklauwen langs het fiets- en wandelpad verwijderd waren. Ook al waren er al veel mensen op vakantie was er toch een groepje noeste werkers die de handen uit de mouwen stak. Ook een mooie cirkel van bloemen voor de bijen en andere insecten is aangelegd en de kruidenheuvel weer van onkruid ontdaan. Goed werk Vrijwilligers!


Juni 2021

12 Juni - doe-dag

Van alles gedaan op deze warme en droge doe dag door een leuk ploegje vrijwilligers. Gras opgeruimd bij amfitheater, gewied op de kruidenheuvel, gemaaid bij de bijen en gemaaid bij het wilgenkasteel.

op de foto vanaf de bijen mooi zicht op weide 2 met veel boterbloemen en klavers.

mei 2021

8 mei - doe-dag in park en voedselbos.

Er was een flinke opkomst en er werd stevig gewerkt. Gelukkig bleef het tot in de middag droog.  Er zijn onder andere kruiden geplant op de kruidenheuvel. Ook zijn vrijwilligers met de zeis en maaimachine aan de slag geweest in het voedselbos en in het wilgenpark.

Verder is begonnen met het hek van de bloemen weide weg te halen, zodat daar beter gemaaid kan worden en de bodem verschraald.. En er werd een tuin voor vlinders en bijen uitgezet. Het was best nog lastig om iedereen alleen of in duo's te laten werken.

6 mei - De waterpomp van de opgegeven Ruiltuin heeft in ons park een mooie bestemming gevonden. Hij is dicht bij de Kruidenheuvel neergezet, zodat jonge aanplant snel wat water kan krijgen.

We bedanken de gemeente voor hun bijdrage in het installeren van de pomp.

Helaas is de pomp vernield en op dit moment buiten gebruik.

 

Attentie: het water is niet om te drinken.


april 2021

Doe-dag 10 april --Leuke opkomst op deze Doe-dag. Erg veel gedaan. Bramen verwijderd in boskamer 4, begin gemaakt met de kruidenheuvel fatsoeneren, Winterlindes geplant, Cornus Mas heggetje gesnoeid. Alles in kleine ploegjes op anderhalve meter afstand. Met dank aan Chris voor de foto's

insectenhotel

In April wordt een nieuw en groot insecten- en bijenhotel geplaatst in park Uithof. 

De mannen van Groen en Meer hebben het hotel gebouwd en geplaatst, zij hebben ook het vullen voor hun rekening genomen.

 

Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland vertelt: “Om meer insecten te lokken, hebben we op verzoek van de gemeente tien grote insectenhotels gebouwd. De hotels zijn gevuld met onder andere holle stengels en houtblokken met gaten, waarin insecten hun eitjes kunnen leggen. Het eerste insectenhotel is dus onlangs neergezet in Almere Poort, op het moment dat de eerste insecten uit hun winterslaap komen. 

 

Waarom een insectenhotel? Harold legt uit: “Door de manier van bouwen zijn er in ons land steeds minder goede nestplaatsen voor allerlei insecten, zoals solitair levende bijen. Metselbijen bijvoorbeeld verzamelen nectar en stuifmeel; de pottenbakkerswesp vangt luizen of andere kleine insecten. Het zijn nuttige insecten die helpen met het bestuiven van bloemen van bomen en struiken. Een insectenhotel biedt nest- en overwinteringsplaatsen in kieren en gaten. De variatie in insecten zal daardoor groter kunnen worden.

 

Er worden meerdere insectenhotels door heel Almere geplaatst, een initiatief vanuit Floriade Parade, Gemeente Almere. Dit insectenhotel in park Uithof is de een van de tien die geplaatst gaan worden. Landschapsbeheer Flevoland is samen met Groen & Meer de leverancier van de hotels. Ze zien er dan ook niet allemaal hetzelfde uit, maar daar zullen de insecten niet veel van merken! 


maart 2021

Boomplantdag 17 maart en tevens Tweede kamer verkiezingen-- De partij voor de Dieren heeft in het Voedselbos 3 fruitbomen geplant. Dat was even hard werken voor de kandidaat, Leonie Vestering, die derde op de lijst voor de tweede kamer verkiezingen staat. Uiteraard werd ze van verschillenden kanten op de foto en film gezet. Chris en Alice begeleidde de activiteit. 

Doe-dag 13 maart, deze doe-dag is aangepast vanwege het stormachtige weer. Geen werkzaamheden in het Voedselbos, wel in het Wilgenp@rk, waar het Wilgenkasteel is bijgewerkt.

Op 11 of 12  maart was er een boom, een populier omgewaaid in de Uithofkamer van het Voedselbos. Deze is met vereende krachten opgeruimd.

Met dank aan de vrijwilligers die toch kwamen opdagen en aan Hans voor de foto's.


2020

December 2020

12 december Doedag Park Uithof. In kleine groepjes is er onderhoud gedaan aan het Park. In het voedselbos werden in het boerderijvak boompjes vrijgezet, het heggetje weer toonbaar gemaakt, lavendel bij het amfitheater geplant, de kruidenheuvel onkruidvrij gemaakt. In het park werden wilgen takken geknot en gebruikt voor het wilgenpark. (foto's I. Mommers en L. Plante)

November / december 2020

De pergola wordt gebouwd en het gaat snel, deze is inmiddels klaar. Ook bij het amfitheater is begonnen met de aankleding en het verbeteren van het podium. (foto's I.Mommers)

Oktober 2020

Pergola

De stammen van de essen die gekapt zijn, worden verwerkt tot een pergola. Maar eerst moesten ze een half jaar drogen in de buitenlucht. 

De gemeente heeft besloten dat in het voedselbos circulair gewerkt wordt. Dat houd in dat wat er uit het voedselbos komt, zoals de takken en de stammen van de essen zo veel mogelijk in het voedselbos gebruikt wordt in bijvoorbeeld takkenrillen of een pergola.

De pergola wordt in het najaar gebouwd en daarbij zal een mobiele zaagmachine worden gebruikt om van de stammen balken te zagen.  Dat gebeurd door mannen van de EijkNa de bouw van de pergola worden kiwi's en druiven geplant.

Foto's : H. Zwennes

amfitheater

De bankjes zijn nu van zittingen voorzien. Groen [en] Meer heeft de bankjes van Almeers hout gemaakt. Er wordt nog gewerkt aan podium en aankleding van het amfitheater.

Duurzaam hout

Via facebook hebben we een partij duurzaam hout weten te bemachtigen. De partij hout is geschonken door de firma Adequat. Met het hout gaan we het amfitheater aankleden.

 

Foto I.Mommers

Boskamers Voedselbos

In het voedselbos zijn 4 boskamers, tot nu toe nummerden we ze. Maar dat bleek voor bezoekers nogal verwarrend. Daarom hebben we elke boskamer een eigen naam gegeven.

 

Boskamer namen:

·        Boskamer 1 wordt Uitkamer

·        Boskamer 2 wordt Bijenkamer

·        Boskamer 3 wordt Bloemen kamer

·        Boskamer 4 wordt Boerderij kamer

 

 

Het pad (oude busbaan) tussen Avonturenpad en Gouwenbrug wordt Pergolaantje

Bomen Westerdreef

Er is een second opinion onderzoek geweest over de abelen langs de Westerdreef door bomenexpert Kopinga. Die concludeert dat de bomen nog wel 40 jaar mee kunnen. Klik op de link voor meer informatie en het artikel van de SP.

Opening Jeugdland

Het is nu bijna zover, de langverwachte opening van Jeugdland Haven!

Vanaf woensdag 28 oktober hopen de begeleiders van Jeugdland iedereen te mogen verwelkomen op het mooie nieuwe land.  

 

Openingstijden:

woensdag 28 oktober: 15.00 - 17.30

Daarna elke woensdag tot de wintersluiting: 12.30-17.30

Vrijdag: 12.30 - 17.30

september 2020

Bijen- en insectenhotel

Op 5 september was de symbolische uitreiking van de bijenhotels.Landschapsbeheer Flevoland en Groen en Meer Kwintes zijn in de zomermaanden druk bezig geweest met het ontwerpen van de vijftien bijenhotels en de eerste exemplaren zijn klaar! Ook voor ons Voedselbos is er eentje in de maak. In de loop van het najaar wordt dit bouwwerk geplaatst. In het voorjaar verwachten we veel wilde bijen en andere insecten die er gebruik van gaan maken. Foto's  I. Mommers

Fietspaden en werkzaamheden

Vanaf 7 september tot 23 oktober worden er aan de fietspaden werkzaamheden uitgevoerd. Omdat er onder andere geasfalteerd wordt, zijn er in deze periode weinig activiteiten in en om het Park. Doe dagen  van beide vrijwilligersgroepen gaan niet door en ook Burendag gaat niet door..

 

augustus 2020

de havenaar

Almere, 20 Augustus –

 

Aan de straat Uithof is vanmiddag door Robert van Ballegoij van Bun Projectontwikkeling samen met Willem van der Laan van de gemeente Almere en Jurn Hutten van Hegeman Bouwgroep de eerste paal geslagen van het complex ‘De Havenaar’ in Almere Haven. Het complex bestaat uit 41 huurappartementen, gelegen aan het prachtige park Uithof.

 

Meer weten volg de link >> de eerste paal van de Havenaar

Juli 2020


Honing bestellen

bijen en honing

Update 11 september

De afgelopen dagen is er een poging gedaan de bijenkasten in Park Uithof open te maken. Misschien wilde iemand zo honing bemachtigen, wie het weet mag het zeggen. Feit is dat de bijen enorm kwaad waren geworden en dat de imker grote moeite heeft gehad deze weer rustig in hun kast te krijgen. We hopen dat het volk deze aanslag overleefd. De imker heeft daarbij wat steken opgelopen, want kwade bijen steken nu eenmaal. Degene die gepoogd heeft de kasten open te maken zal waarschijnlijk ook gestoken zijn.

Beste mensen, laat de bijen hun gang gaan en blijf buiten het hek. Als de imker er is om de bijen voor de winter te voeren dan wil hij wel uitleg geven over de bijen en hun leven. Er is nu geen honing in de kasten, die zit in potjes en die kan je bij ons bestellen voor een klein bedrag.

Wandelaars, als je wat gezien hebt, horen we dat graag.


Bomenkap Langs de Westerdreef


Verklaring van het bestuur

Bomenkap Westerdreef

De stichting is erg geschrokken van de plannen van de Gemeente om alle bomen langs de Westerdreef te gaan kappen. Na jaren van kap voor de plaatsing van Jeugdland in het park en daarna de kap van zieke Essen, nu dus de radicale kap van bomen langs de dreef.

 

In ons standpunt beperken we ons tot dat deel van de dreef gelegen aan de zijde van het park Uithof/Voedselbos.

 

De stichting is er niet van overtuigd dat alle bomen langs de dreef ziek zijn en/of aan het einde van hun levenscyclus zijn, zoals wordt gesteld door de Gemeente.

 

We hebben begrip dat de Gemeente bomen wilt weghalen die een gevaar vormen voor het verkeer wat over de dreef rijdt. De Gemeente zal aansprakelijk worden gehouden als takken of hele bomen op langsrijdend verkeer valt, zeker als dat bekend zou zijn.

Dat wil je te allen tijde voorkomen. En wellicht is er hier en daar wel een zieke boom. Maar we geloven op voorhand niet dat

dit voor alle bomen zou gelden.

 

Vandaar dat wij een second opinion willen van de status van deze bomen.

 

Het is ons doel om zoveel als mogelijk is aan bomen te laten staan.

Met een periodieke schouw kan de conditie van de bomen beoordeeld worden. En zonodig kan gekapt worden.

 

Park Uithof kent een bomenrij aan de voorkant die werkt als een gesloten wand. Zodra daar 43 volwassen bomen gekapt gaat worden en 24 jonge dunne bomen voor in de plaats gaan komen, ontstaan er grote open gaten.. Als je dat berekent naar omvang, houd je nog geen 10% over. Dat betekent veel geluidsoverlast, zicht op verkeer dat langsrijdt. Het besloten karakter van het park wordt daarmee ernstig geschaad.

 

Wij zullen de Gemeenteraad hiervan op de hoogte stellen en hopen dat men terugkomt op dit rigoureuze besluit.

 

Het bestuur van Stichting Belangen Park Uithof

de situatie langs de westerdreef

Bosrand langs de Westerdreef
Bosrand langs de Westerdreef

BLOG Bomenkap Westerdreef

 

Afgelopen week verspreidde de gemeente een nieuwsbrief over de abelen langs de Westerdreef. De gemeente wil deze bomen vervangen door andere jonge bomen.

Doordat het hier bomen langs een doorgaande weg betreft, is er geen inspraak met de buurten nodig.  Lees verder ..


Bewoners starten een handtekeningen actie!

Onderteken de petitie

Bosrand langs de Westerdreef
Bomen langs de Westerdreef


Amfitheater

Het Amfitheater is zo goed als klaar, het wachten is op de zittingen.

juni 2020

Amfitheater

De firma Krinkels bouwt in het Voedselbos een amfitheater van schanskorven en puin, half juli moet het ongeveer klaar zijn.

Corona

De activiteiten beginnen weer. wel aangepast aan de corona maatregelen. Dus afstand bewaren en handen schoon houden.

Mei 2020

container

 

WE ZIJN TROTS OP ONZE NIEUWE CONTAINER OM ONS GEREEDSCHAP IN TE BEWAREN. EN OP DE KANJERS DIE DAARBIJ HIELPEN.

 

Paddenstoelen

In de maand mei zijn de omgezaagde  stammen langs het Avonturenpad voorzien van deuvelbroed.

 

Deuvelbroed is entstof van paddenstoelen. Als alles goed is en het weer meewerkt kan later in het jaar of volgend jaar geoogst worden. De geënte paddenstoelen zijn drie soorten oesterzwammen, deze zijn grijs en creme van kleur en kunnen vanaf augustus verwacht worden.

april 2020

website

Er zijn twee nieuwe pagina's aan de website toegevoegd. Een over de aanleg van het Voedselbos en eentje over de bijen in het Voedselbos.

Corona crisis

In verband met de Corona crisis worden de activiteiten aangepast en uitgesteld. Zie hiervoor de berichten in de agenda

Werkzaamheden bijna gedaan

De werkzaamheden van de aannemer zijn bijna gedaan. De laatste hand wordt gelegd aan Jeugdland en het park zelf. Het voedselbos is zo goed als gereed.

In het voedselbos zijn tal van fruit en notenbomen geplant, zodat het voedselbos als zodanig nu wel deze naam verdient. Het duurt nog wel even voor de bomen vruchten geven en we kunnen gaan plukken. 

Jeugdland in aanbouw
Jeugdland in aanbouw

Nieuw in het park

update mezenkastjes

Extra mezenkastjes in Park Uithof

 

Enige weken geleden hebben twee vrijwilligers  nog 7 koolmeeskastjes opgehangen. Daarvan 3 in het voedselbos in boskamer 1, deze komen dus bovenop de aantallen die er opgehangen  zijn vanuit de gift van NL Doet.

 

De andere 4 zijn in het Windbreekbos tegenover de Uithof  opgehangen.

 

De kasten hebben we van de Gemeente gekregen i.v.m. de bestrijding van de eikenprocessierups. Er is nog een toezegging gedaan voor 2 vleermuiskasten.

 

De kasten zijn gemaakt zijn door 'Groen en Meer', van het hout van Essen die gekapt zijn. Bij Groen en Meer werken jongeren met een taakstraf en wordt gewerkt met plaatselijk hout.

 

Het insectenhotel is door Robert hersteld en is op een hardhouten paal gezet in boskamer 1

Nestkastjes

In het park zijn in het kader van NL Doet nestkastjes opgehangen voor mezen. De mezen bestrijden onder andere de eikenprocessierups, door deze te voeren aan hun jongen. Ze zijn opgehangen omdat er in het Park Uithof een paar eiken staan. De eiken worden niet door de gemeente behandeld en leveren dus gevaar op voor de wandelaars.

 

 

Voor de vleermuizen in het park zijn een tweetal vleermuis kasten opgehangen. Ook vleermuizen leveren een bijdrage bij het bestrijden van de eikenprocessierups. De vleermuiskasten zijn door een van onze vrijwilligers gemaakt. 

 

Iedereen kan helpen bij de bestrijding van de rups door in eigen tuin een mezenkastje op te hangen.  

Kruidenheuvel

De komende maanden wordt de kruidenheuvel verder ingericht. Daarvoor worden plantjes gekweekt door vrijwilligers.

Een laurierstruik is toegevoegd aan het kruiden assortiment van het voedselbos.

Januari 2020

werkzaamheden in het park

Op woensdag 9 januari is de aannemer begonnen met het kappen van de zieke essen en een aantal abelen.

Er stonden nogal wat hele grote essen in het park, dus heeft de kap nogal impact. De essenstammen worden gebruikt voor een pergola voor druiven en kiwi's, daarvoor worden ze eerst opgeslagen om te drogen. De kleinere takken van de essen worden verwerkt in een takkenril langs de Westerdreef. Een paar stammetjes  van enkele abelen zullen voor paddenstoelen kweek worden gebruikt. Een paar grote stronken worden op de oever tegenover de ijsvogelwand neergelegd.

De zieke essen en andere bomen die gekapt worden worden vervangen door noten- en fruit- en sierbomen. Er zullen uiteindelijk een zestigtal bomen bijkomen. Deze zijn uiteraard nog klein maar zullen over enkele jaren fruit opleveren.

De aannemer ontziet zoveel mogelijk de plekken waar de bollen zijn geplant. 

 

bijenstal gebouwd in Bijenhofje

Maandag 6 en dinsdag 7 januari werd door de Wilgenteen een mooie bijenstal gebouwd om de oude wat slordig ogende plastic pallets te vervangen, De bijenstal is opgebouwd uit kastanje houten palen, Douglas planken en wilgentenen. Alleen het dakje is van transparant materiaal om het toch zo licht mogelijk en droog te houden. We zijn er erg blij mee.

Nieuw plantseizoen

Op 6 januari start weer een druk plant seizoen. De laatste zieke essen worden binnenkort verwijderd en opgeslagen naast het middenpad en pleintje. Dus schrik niet van de zaagmachines. De essen zijn gemarkeerd met een wit kruis.

2021

september 2021